AKTUELNO

Cilj novih pravnih mera zatvaranja granice je da se migranti sa nejasnim statusom ne kreću slobodno Mađarskom i teritorijom Evropske unije i da se tako smanje bezbednosni rizici, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske saopštilo je da će 28. marta početi da se primenjuju izmene zakona kojima se tražiocima azila onemogućava ulazak u zemlju. To se ne odnosi samo na maloletnike ispod 14 godina.

Tražioci azila će zahtev moći da podnesu samo u tranzitnim zonama na mađarsko-srpskoj granici kod graničnih prelaza Tompa (Kelebija) i Reske (Horgoš). Tamo su postavljena 324 kontejnera u kojima trenutno može da se smesti oko 100 migranata, a taj kapacitet biće vremenom uvećan.

Tranzitne zone biće dostupne 24 sata dnevno. Azilantima će na njihovom jeziku biti objašnjena prava i moraće u zoni da sačekaju odgovor. Samo maloletnici do 14 godina moći će da sačekaju azilnu proceduru u nekom od centara za socijalni rad u Mađarskoj.

U kontejnerima na granici azilantima će biti obezbeđene sobe sa krevetima, topla voda, tri obroka dnevno (za decu pet), zdravstvene i socijalne usluge, internet i televizija i prostorija za verske obrede.

Privremeni stanovnici tranzitnih zona moraće da se pridržavaju kućnog reda koje propisuje Imigraciona služba. Nakon što dobiju odbijenicu, tražioci azila moraće da napuste tranzitne zone.

Svi nadležni organi Mađarske biće spremni da od 28. marta primenjuju nove azilne procedure, navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske.

#Azil

#EU

#Granica

#Mađarska

#Migranti

'