AKTUELNO

Johanes Han je sa još trojicom saradnika posetio Makedoniju.

Iako se očekivalo da će boravak briselske četvorke, predvođene evropskim komesarom Johanesom Hanom, u Skoplju biti i neka vrsta dana odluke za rešenje višegodišnje makedonske krize, posebno pojačane nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora, to se nije dogodilo.

Han i trojica evroparlamentaraca dočekani su u utorak u Skoplju protestima građanse inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju" i ispraćeni su do sada najmasovnijim protestima, na kojima je, prema proceni makedonskih medija, na ulicama bilo više od 200 hiljada ljudi

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da se sretne sa Hanom, pod izgovorom da ne može da ubrza posetu Mađarskoj, dok je evropski komesar za proširenje i susedstvo sva svojim kolegama napustio makedonsku prestonicu, a da se nije obratio novinarima. Umesto toga, medijima je bilo prosleđeno saopštenje.

- Borba se produžava. Ali miriše.... miriše na pobedu - napisao je jedan od organizatora protesta, koji su ušli u petu nedelju, Bogdan Ilievski na svom Fejsbuk profilu.

- Makedonski građani su pokazali ogromnu zrelost i dostojanstvo. Do sada neviđen broj građana izašao je na ulice i jasno i nedvosmileno rekao gde je crvena linija. Posle ova nema nazad, savršeno je jasno da sada ideo do kraja sa očuvanjem države i zahtevom da se odbaci tiranska platforma - naveo je Ilievski i najavio novi protest za danas u 17 sati.

U razgovoru sa predstavnicima najuticajnih partija u Makedoniji, Han je ponovio do sada izrečene stavove - da Ivanov treba da preispita odluku o nedavanju mandata za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, da treba poštovati demokratske principe i parlamentarnu većinu, te da ne treba dizati etničke tenzije, jer vremena više nema.

- Vlada mora bii hino formirana. Ustav se mora poštovati. Parlamentarna većina postoji - poručio je Han, koji je u Skoplju boravio sa evroparlamentarcima Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenshtajnom.

Poslednji u nizu Hanovih susreta sa predstavnicima političkih partija, sa liderom VMRO-DPMNE i bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Predstavnik te stranke Antonio Milošeski je nakon tog susreta novinarima rekao da je ta stranka Hanu ponudila dva rešenja za izlazak iz križe - ili da Zaev formira manjinsku vladu uz podršku VMRO-DPMNE ili novi izbori. VMRO-DPMNE je ponovio da EU treba da osudi "tiransku platformu", koju su zajednički u Tirani usaglasili predstavnici albanskih arlamentarnih stranala.

Ukoliko bi došlo do novih vanrednih parlamentarnih izbora, oni bi bili održani zajedno sa lokalnim u narednih nekoliko meseci. Tri i po meseca od vanrednih decembarskih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu i nema predsednika parlamenta.

#Johanes Han

#Makedonija

#Skoplje

'