AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je da su mu pojedinci iz bošnjačkog vrha u Sarajevu u proteklih 11 godina obećavali mogućnost podele zemlje, ali nije želeo da otkrije o kome se radi.

U sinoćnjem intervjuu za Fejs TV Dodik je na pitanje voditelja Senada Hadžifejzovića "da li mu je ikada iko u 11 godina iz bošnjačkog vrha i SDA rekao da je i za opciju podele BiH, jer je bilo onih koji su u proteklih 25 godina bili na stanovištu da BiH može biti kao fildžan, ali da je država", Dodik je odgovorio sa "Jeste, naravno", prenosi avaz.ba.

"Vi ste sami rekli da ima onih koji govore, pa zašto mislite da i meni neko nije rekao?! Naravno, da je bilo ljudi koji su govorili o tome, koji su bili visoko i među prvima, ali vam neću reći o kome se radi", kazao je Dodik.

On je u istom intervjuu izjavio da BiH nije politički održiva, ali da secesija RS nije na dnevnom redu i da se zala?e za dijalog koji će obezbediti mir.

"O referendumu o otcepljenju Republike Srpske razgovarao sam sa nekim va?nim zvanicnicima. Referendum, kao i bilo koja aktivnost u vezi sa secesijom Srpske nisu na dnevnom redu i to savr?eno dobro znaju svi koji napadaju mene i Republiku Srpsku", rekao je Dodik, prenose banjalučki mediji.

On je istakao i da Republika Srpska i srpski narod nisu zadovoljni statusom u BiH i naglasio da BiH nije politički održiva. "Ja sam političar i vodim računa da ništa što radim ne dovede do nasilja. Stvari u Republici Srpskoj i BiH moraju da se rešavaju dijalogom", istakao je Dodik.

On je kazao da BiH ne može u političkom smislu da preživi, ali da nije jedini koji o tome govori.

"Ako i bude nekad nekog razlaza, onda to mora da ide na miran način, bez pretnji. Uvek sam govorio da sam za izvorni Dejtonski sporazum i to je sasvim legitimna politička pozicija u kojoj i Dejton i Ustav moraju da se poštuju. Legitimna je stvar da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH dogovoraju bez uticaja stranaca", naglasio je Dodik.

Govoreći o srpsko-bošnjačkim i srpsko-hrvatskim odnosima u BiH, Dodik je rekao da je dobro da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose, ali da smatra da odnosi Srba i Hrvata u BiH ne smeju da budu na uštrb Bošnjaka.

"Mi Srbi nemamo baš razloga da budemo blanko poverljivi prema Bošnjacima, pogotovo imajući u vidu priču o memorandumu o napuštanju Jugoslavije, kao i nelegitimnom referendumu o izlasku BiH iz te Jugoslavije", rekao je Dodik.

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'