AKTUELNO

Sedmogodišnjak i njegova majka (38) povređeni su eksploziji zaostale bombe iz Drugog svetskog rata nedaleko od Mostara.

Incident se dogodio u subotu. Sedmogodišnji dečak brao je špargle sa majkom Snježanom Mandraković (38) u naselju Vihovići kod Mostara. U jednom trenutku potrčao je prema majci i nogom nagazio na zaostalu bombu čiji je osigurač verovatno iskočio pa je nakon nekoliko sekundi došlo do eksplozije.

Eksplozija je dečaka odbacila više od pet metara, garderoba je bila razbacana okolo, a bilo je i tragova krvi. Majka, koja je lakše povređena, je dozivala pomoć pa je iz kuće udaljene 20 metara dotrčao otac Zoran.

On je zgrabio dečaka čije je telo bilo obliveno krvlju i odmah se uputio u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Uprkos oblinom krvarenju, dečakovi vitalni organi nisu bili oštećeni. Prema nezvaničnim saznanjima, neki mišići dečakovih nogu su razneti. Rana ima svuda. Lekari su ga stavili u gips, jer se još ne usuđuju dirati brojne gelere koji su ostali u telu, a i nastoje ih držati u stanju mirovanja.

Dečakova majka ima višestruke rane na nozi od gelera, koji su joj takođe ostali u telu, ali može da se kreće i puštena je kući.

Kako piše Faktor.ba, niko ne zna odakle se ručna bomba "Breda" M35 popularno zvana Talijanka, koja se od početka proizvodnje 1935. koristila i u Drugom svetskom ratu, našla prekoputa kuće ove šestočlane porodice.

U Federalnoj upravi civilne zaštite navode da je bomba zaostala od Drugog svetskog rata, jer devedesetih na ovom području nije bilo takvih ratnih borbi.

Meštani smatraju kako je bombu neko neodgovorno odbacio nakon poslednjeg rata, pa su mnogi u strahu kretati se ovim, do pre nekoliko dana, sigurnim područjem.

#Bomba

#Bosna i Hercegovina

#Dečak

'