AKTUELNO

Kao strateške ciljeve nove vlade on je najavio bolji život građana, ekonomski razvoj i ingetraciju Makedonije u EU i NATO.

Predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev predstavio je danas javnosti program nove vlade, koja će, kako je rekao, uskoro biti formirana.

I ako zvanično nije dobio mandat za sastav vlade, Zaev je predstavljajući program rekao da se program nove vlade zasniva na principima programa izborne SDSM i principima parlamentarnih stranaka, koje će biti deo vladajuće koalicije.

Kao strateške ciljeve buduće vlade, Zaev je naveo bolji život građana, ekonomski razvoj i integraciju Makedonije u EU i NATO.

- Makedonija će biti država svih njenih građana. Izgradićemo jedinstveno društvo koje će podstaći dobre odnose između svih zajednica i neće podsticati tenzije. U prvih šest meseci mi ćemo preduzeti mere za povećanje plata - rekao je Zaev u sedištu stranke na posebnoj konferencii za novinare.

Konferenciju Zaeva prenosili su uživo mnogi portali na makedonskom i albanskom jeziku.

Zaev je sa dve albanske partije, DUI i BESA, obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika od ukupno 120, ali predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da mu dodeli mandat za sastav nove vlade zbog "albanske platforme", koja između ostalog predviđa da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim.

Nova makedonska vlada biće vlada svih građana, poručio je Zaev i dodao da neće biti podela na one bliske i one nebliske vladi. Obećao je da suverenitet i jedinstvo države neće biti dovedei u pitanje.

- Ovo će biti reformski vlada koja će brinuti o zajedničkim strateškim interesima Republike Makedonije za članstvom u NATO-u i EU i o prevazilaženju političke krize i podele vlasti, vladavini prava i jakim državnim institucijama - rekao je Zaev.

Istakao je da niko nema pravo da blokira demokratski proces za koje su građani glasali. Građani treba da imaju veće plate, bolji kvalitet zdravstvene zaštite i obrazovanja, vladavine prava.

- Razumem zabrinutost građana na ulici kao rezultat propagande vlade, koja želi da ih zaštiti od onoga što sledi - odgovornost za zločin. Govorimo o jedinstvu i podelama. Ovo je opasna igra Nikole Gruevskog i nekoliko članova rukovodstva VMRO-DPMNE - rekao je Zaev.

Istakao je da će, prema programu SDSM, biti uveden nadžor budžeta i trošenja budžetskog novca, nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema, jednak pristup pravdi za sve građane, te da će svaki sudija biti podvrgnut kontroli. Zaev je od građana zatražio podršku za program buduće vlade i lobjasnio da će omogućiti promovisanje upotrebe jezika u Makedoniji, pitanje koje, inače, izazvalo snažne reakcije proteklom periodu.

- Ako građanin ima pravo da govori svoj maternji jezik, to ne znači da neko drugi izgubi. Naprotiv, dobija Makedonija - rekao je Zaev. On je objasnio da će građani Albanci u Makedoniji biti ravnopravni u držvnim institucijama i da će moći da komuniciraju na maternjem jeziku, te da to ne znači samo za Albance, već i za pripadnih drugih manjina - Srbe, Bošnjake, Rome, Vlase. U opštinama u kojoj manjine čine 20 odsto od ukupnog broja stanovnika, oni će moći da se institucijama obraćaju na maternjem jeziku.

Zaev je negirao da će, kako je to, kako je rekao, neko želeo da predstavi da će u svim škoalama morati da se uči albanski jezik. Obećao je i da se po pitanju jezika ustav ni na koji način neće menjati.

#Makedonija

#Političke stranke

#Vlada

#Zoran Zaev

'