AKTUELNO

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" i večeras je održala protesni marš u Skoplju, na kojem su učesnici ponovili zahtev za zajedničku Makedoniju i za neprihvatanje takozvane "albanske platforme".

Protestni marš nekoliko hiljada gradjana počeo je ispred sedišta Vlade Makedonije, a završen je ispred zgrade parlamenta.

Režiser Boris Damovski iz Građanske incijative "Za zajedničku Makedoniju" je pozdravio pismo koje je šef države Đorđe Ivanov poslao najvažnijim predstavnicima medjunaordne zajednice, u kojem traži da osude platformu albanskih stranaka u Makedoniji jer je, kako kaže, loša za Makedoniju.

Foto: Tanjug

Učesnicima protesta se obratila i Gordana Jović, koja je rekla da pripada srpskoj zajednici u Makedoniji, koja broji oko 31.0000 ljudi. Na srpskom jeziku je, kako prenose mediji, rekla da "platforma ne može da prođe" i pozvala "svoje sunarodnike da ne zaborave šta se desilo prethodnih godina" i da su "kosti ogromnog broja njihovih predaka ugradjene u slobodu Makedonije".

Na večerašnjem okupljanju pročitana je i Fejsbuk poruka najboljeg makedonskog rukometaša Kirila Lazarova, koji je podržao Građansku incijativu "Za zajedničku Makedoniju" i pozvao da se sačuva integritet i budućnost zemlje.

Foto: Tanjug AP

Protestni marševi, pored Skoplja, kako prenose lokalni mediji, održani su u još 20 gradova u unutrašnjosti.

Proteste je početkom prošle sedmice počela da organizuje novoformirana Građanska incijativa "Za jedinstvenu Makedoniju", nakon poziva lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu od, kako je rekao, redefinisanja u korist Albanaca.

Foto: Tanjug AP

Protestni marševi su počeli nakon što je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev formirao parlmentarnu većinu sa tri albanske partije, DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su negirale da njihova platforma bilo čim ruši unitarnost i suverenost Makedonije.

#Makedonija

#Protest

#Vlada

'