AKTUELNO

Marš je održan u Skoplju ali i u ostalim gradovima države.

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" održala je u Skoplju i širom Makedonije još jedan protestni marš protiv ustavnih promena i uvođenja dvojezičnosti u toj zemlji. Marš je u ponedeljak, kao i prethodnih nekoliko dana, započeo ispred zdanja makedonske vlade i završen ispred zgrade parlamenta, prenosi MIA.

Navodi se da su demonstranti potvrdili zahteve za zajedničkom Makedonijom i odbacili platforme osmišljene u stranim zemljama.

- Mi smo platforma sačinjena u Makedoniji, ona koja brani interese svih građana - rekao je jedan od govornika na protestu, režiser i producent Boris Damovski.

Osim u prestonici, proteste protiv platforme stranaka Albanaca u Makedoniji koja je, po navodima organizatora, usvojena je i u Tirani pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edi Rame. Takođe usvojena je još u 20 gradova u Makedoniji - Prilepu, Kumanovu, Štipu, Kičevu, Bitolju, Ohridu, Velesu, Kočanima, Kavadarcima, Negotinu, Svetom Nikoli, Delčevu, Đevđeliji, Krivoj Palanci, Resenu, Radovi, Probištipu, Berovu i Valandovu.

Prihvatanje platforme stvorene u drugoj državi i na inicijativu strane vlade nije u skladu sa normalnim tokovima politike u bilo kojoj zemlji na svetu, izjavio je u nedelju lider makedonske stranke VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski dodajući da će koalicija Zorana Zaeva i albanskih partija dovesti do toga da Makedonci u svojoj zemlji postanu opozicija, a Albanci vlast. Gruevski je rekao da su najbolji izlaz prevremeni parlamentarni izbori.

- Zamislite da u vašoj državi neko donese platformu iz druge države i posle je neka partija prihvati i kaže da to sto smo rekli pre izbora nema veze i sada ćemo ovo da uradimo", rekao je Gruevski za televiziju Pink dodajući da se nada da će ostati mirno, i da će SDSM prestati da se poigrava sa voljom naroda i da ga izaziva.

On je, govoreći o takozvanoj "Tiranskoj platformi", rekao da je ta platforma doneta "u drugoj državi, u Tirani, pod pokroviteljstvom vlade u Tirani, odnosno pod pokroviteljstvom premijera Edija Rame".

J. Stanković

#Makedonija

#Protest

#Skoplje

#marš

'