AKTUELNO

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća, izrazivši bojazan da bi tamošnja politička i institucionalna kriza mogla da preraste u međuetnički sukob.

Mogerinijeva je poručila političarima u Skoplju "da se ne igraju vatrom" i da ne dozvole da dođe do međuetnickog sukoba, a predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova još jednom je pozvala da partiji SDSM poveri mandat za sastav nove vlade.

Visoka predstavnica Unije je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, ukazala da postoje instrumenti za rešenje kao što su mudrost predsednika, sposobnost parlamenta da nastavi sa radom na izboru predsednika i upravljanje krizom bez stranog mešanja, prenosi MIA.

- Verujemo da su to mogućnosti za prevazilaženje institucionalne krize. Postoje sredstva u tom cilju u Skoplju... Nadamo se da će mudrost odneti prevagu- zaključila je Mogerini.

Ona je danas šefove diplomatija država članica EU informisala o svojoj prošlonedeljnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Makedoniju.

#Federika Mogerini

#Makedonija

#Zoran Zaev

#mandatar

'