AKTUELNO

On je istakao da platforma koja je stvorena u drugoj državi i od strane druge vlade nikako ne može da bude primenjena u Makedoniji, jer se to protivi Ustavu i politici.

Lider makedonske VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je u intervjuu za televiziju Pink da je neprihvatljivo za Makedoniju da bude formirana vlada na čelu sa Zoranom Zaevim i albanskim partijama uz korišćenje tiranske platforme. Partije SDSM i DUI su, kako je istakao, tu platformu prihvatile platformu tek nakon izbora, iako su pre izbora iz SDSM govorili da takva platforma neće biti prihvaćena sa takvim tačkama i detaljima.

- Najavili su nešto oko dvojezičnosti, možda i nešto oko kantonizacije, ali mnogo toga su negirali tokom kampanje, govoreći da smo mi to izmislili. Mnogi su im poverovali misleći da možda VMRO tim putem pokušava da otme glasove SDSM - rekao je Gruevski.

Međutim, posle izbora se otišlo mnogo dalje, i SDSM je odlučio da prihvati platformu koja je stvorena u drugoj državi i na inicijativu Vlade Republike Albanije.

- Mogli smo da čujemo kako partija BESA kaže da je inicijativa stigla od albanske vlade, od premijera Edija Rame. Zajedno su stali iza platforme koju je osmislila druga država, a koja se odnosi na našu državu. To nije u skladu sa Ustavom i politikom - objasnio je Gruevski za TV Pink.

SDSM je, kako smatra, zapravo ucenjena i, iako je izgubila na izborima, trudi se da na sve načine dođe na vlast. Najveći broj glasova, kako je objasnio, dobila je VMRO-DPMNE.

Kako je istakao, veliki broj elemenata platforme u suprotnosti su sa Ustavom Republike Makedonije, što je narod prepoznao i uvideo da se radi u skladu sa određenim planom koji ima za cilj da se napravi dvonacionalna država u kojoj će Albanci biti privilegovani u odnosu na druge etničke zajednice u Makedoniji.

- Krši se demokratija, a ako se ona krši, pojavljuje se anarhija, što nije dobro i narod s pravom protestuje, jer se oseća prevarenim - rekao je Gruevski.

On je rekao da postoje dve opcije za SDSM.

- Prevremeni parlamentarni izbori su najbolje rešenje. Tako će moći da predstave svoju platform i puste narod da glasa za nju. Drugi izbor je da odustanu od platforme, pa će dobiti podršku VMRO-DPMNE za formiranje manjinske vlade - rekao je Gruevski.

I. P.

#Albanija

#Izbori

#Makedonija

#Nikola Gruevski

'