AKTUELNO

Nekadašnji pripadnik Kontra-obaveštajne službe, Božidar Boža Spasić i novinar Zoran Ostojić bili su gosti Jutarnjeg programa.

Ovih dana medijske stupce su puni pisanjima o situaciji u Makedoniji, građani protestuju širom Makedonije, a građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" ima jasan zahtev - da se odustane od tiranske platforme i stvori nova platforma, koja je u interesu svih građana.

Spasić je rekao da je u Makedoniji bila velika afera u kojoj je bilo reči da je lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti bio agent Udbe i da se on "jedva izvukao" čak i da je bio na komisiji za lustraciju da se izjasni o tome, ali da su mu tadašnje valsti u Makedoniji to oprostile, jer im je trebao koalicioni partner.

Foto: Printscreen

Spasić je podsetio da je pre 3,4 godine Ahmeti 2002. godine organizovao ustanak u blizini Kumanova, kao i da dok je ta afera trajala on svaki dan išao na konsultacije u ambasadu SAD.

-CIA ili neko drugi drži taj alabski deo Makedonije, ona, zapravo dozira dokle će se ići, tako da mislim da je ovde umešana Amerika, jer ceo tok razvoja pokazuje da onako kako oni odluče tako će i biti, a to se neće odraziti na Srbiju - ocenio je Spasić.

Foto: Printscreen

Novinar Zoran Ostojić istakao je da je Ahmeti 10 godina bio na vlasti sa Nikolom Gruevskim, kao i da njega brani Ministarstvo spoljnih poslova iz Moskve, ocenivši da se ovde radi o pokušaju lidera VMRO da izbegne sudbinu Ive Sanadera, kao i da će vrlo brzo doći do podele u toj partiji.

-Ljudi neće da dovedu zemlju u građanski rat, da bi jedan čovek izbegao ono što Sanader nije mogao da izbegne (Hrvatski sabor mu je oduzeo 2010. godine imunitet i izdata je poternica protiv njega, koja ga je teretila za počinjenje kaznenog dela udruživanja za počinjenje kaznenog dela i zloupotrebu položaja ) - rekao je Ostojić.

Na pitanje da li će Zoran Zaev podeliti Makedoniju, Ostojić podseća da je prvi pokušaj bio 2002. godine, kada su albanci na čijem je čelu bio Ahmeti i tadašnji šef vlade Ljupče Georgijevski i tadašnji lider VMRO-BPMNE, kao i Ali Ahmeti organizovali građanski rat, koji je trajao 7 meseci, a čiji je cilj bio da se podeli Makedonija, a njena podela bi otvorila put ka Velikoj Albaniji.

-Zapad je tada sprečio podelu Makedonije, a i sada nikome ne odgovara da se podeli. Gruevski će uskoro završiti pred pravosudnim organima, jer rasturati zemlju da bi se spasao suđenja nije moguće da prođe na Balkanu - zaključio je Ostojić

#Albanija

#Makedonija

#Nikola Gruevski

#Srbija

#Zoran Zaev

'