AKTUELNO

Demonstranti su pomerili proteste za 13 časova.

Šesti dan protesta u Skoplju je počeo ispred parka Sobranie u Skoplju koncertom, javlja Pinkov reporter iz tog grada.

U pojedninim medijima ovaj dan je najavljivan kao "krvava subota", jer se očekivalo da će biti incidenata, međutim, protesti se odvijaju mirno, čak je organizovano i dobrovoljno davanje krvi.

Protesti su počeli oko 13 sati umesto u 17 kako je ranije najavljivano.Demonstranti tvrde da će da protestuju sve dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni, odnosno dok vladu ne formira lider SDSM Zoran Zaev i dok se sve partije ne ne odreknu "tiranske platforme".

-Ostajemo pri svojim zahtevima, želimo da se partije povuku i da se izradi nova platforma koja je u interesu svih građana - rekao je jedan od organizatora protesta.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da da mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Predsedništvo najuticajnije partije Albanaca u Makedoniji Demokatske unije za integraciju (DUI) jednoglasno je odlučilo da ta stranka podrži Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i učestvuje u formiranju nove vlade. DUI je takođe zatražio od makedonskog Ivanova da razmotri odluku o nedavanju mandata za sastavljanje vlade Zaevu.

#Makedonija

#Nikola Gruevski

#Protest

#Zoran Zaev

'