AKTUELNO

U Skoplju i drugim gradovima nastavljeni su i danas, peti dan zaredom, protesti građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju.

Pored prestonice, učesnici protesta su se okupili i u Negotinu, Ohridu, Kavadarcima i drugim mestima.

Učesnici protesta traže da se oformi zajednička makedonska platforma koja će očuvati jedinstvo i zajedništvo Makedonije. Oni ističu da će istrajati u odbrani unitarnosti zemlje.

Foto: Tanjug

Iz kabineta makedonskog predsednika Đrođa Ivanova je sinoć, posle njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, saopšteno da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Foto: Tanjug

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje Tiranske platforme od strane Zaeva.

Foto: Tanjug

-Predsednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera - navodi se u sinoćnjem saopštenju.

#Makedonija

#Nikola Gruevski

#Protest

#Skoplje

#Zoran Zaev

#Đorđe Ivanov

'