AKTUELNO

Strasti se ne smiruju, te su i za danas od 17 časova najavljeni novi protesti u glavnom gradu Soplju.

U Makedoniji se održavaju svakodnevni protesti građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" ispred zgrade Vlade.

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnih 61, dan uoči posete šefice EU diplomatije Federike Mogerini Skoplju, makedonski predsednik odbija to da učini.

Ovo odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih i inostranih elektronskih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može da da mandat nekome ko ugroževa nezavisnost i suverenitet Makedonije.

Kako smatra prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, makedonski predsednik je priteran uza zid, a sudbina Makedonije je pod znakom pitanja, budući da albanski faktor u ovoj državi postaje sve agresivniji.

Foto: Printscreen

Prema rečima Branka Krge, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, Evropskoj uniji nije u cilju da dođe do eskalacije sukoba na Balkanu, a rešenja je mnogo: ponovni izbori, promena ustava i slično.

Foto: Printscreen

- Cilj Albanije je da se objedine sve teritorije na kojima je albansko stanoviništvo većinsko – izjavio je Krga gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

Kako smatra, Albanija je istupila sa maksimalističkim zahtevima, a kada bi se ostvarile sve njihove aspiracije, to bi osnažilo aspiracije na Kosovu i zahteve prištinskih vlasti.

Uspeh Albanaca će se, kako smatra, odraziti na čitav region - na Crnu Goru, Srbiju, Grčku, a podrška sa strane znači jačanje albanskih težnji.

- Američka administracija funkcioniše po inerciji prethodne vlade. Tramp će ići na poboljšanje saradnje sa Rusijom što bi dovelo do smanjenog pritiska Albanije na Makedoniju, samo je pitanje kada će početi da se radi na poboljšanju odnosa. U tom slučaju albanska agresivna politika bi imala manje podrške koja joj je najviše značila u ostvarivanju zahteva – izjavio je Kajtez za TV Pink.

Krga smatra da Srbiju svakako treba da brine stanje u čitavom regionu i da treba da bude na oprezu, ali da je jedino rešenje izbegavanje svakog sukoba i ne mešanje u unutrašnju politiku država Balkana.

I. P.

#Federika Mogerini

#Izbori

#Makedonija

#Protest

#Zoran Zaev

'