AKTUELNO

Politikolog Mitko Arnaudov govorio je i o pisanjima medija da će Makedonija tužiti Srbiju za genocid nad Albancima.

U Makedoniji niko ne može da formira stabilnu vladu, ocenio je politikolog Mitko Arnaudov gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

On je govorio o situaciji u Makedoniji posle parlamentarnih izbora i problema sa formiranjem vlade.

NATO je juče pozvao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je on u subotu saopštio da je obezbedio većinsku podršku u parlamentu, preneli su makedonski mediji.

Govoreći o pisanjima medija da će Makedonija tužiti Srbiju za genocid nad Albancima u periodu između dva rata od 1912. do 1956, Arnaudov je rekao se radi o pogrešnom prevodu.

Zaev je demantovao juče da se navodno dogovorio sa albanskom strankom DUI da Srbi budu osuđeni za navodni genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svetska rata.

Foto: Printscreen

-Formiranje vlade Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva  i albanske stranke DUI Alija Ahmetija neće biti stabilna i neće imati većinu, jer neće moći da izglasa nijedan veći i važan zakon za koji je potrebna dvotrećinska većina  - rekao je Arnaudov.

Arnaudov je rekao da su odnosi Srbije i Makedonije bili veoma stabilni dok je na vlasti bio Nikola Gruevski, ocenivši da ne očekuje ni sada da se promene, jer su poznata sva sporna pitanja.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski ponudio je da podrži manjinsku vladu SDSM ukoliko lider te stranke Zoran Zaev odustane od takozvane "Tiranske platforme", koja bi, prema njegovim rečima, mogla, "fundamentalno da promeni Makedoniju i dovede do podele po etničkim linijama", prenosi MIA.

Gruevski je sinoć gostujući na jednoj makedonskoj televiziji rekao da je rekao Zaevu da će dobiti 51 glas VMRO-DPMNE, uz jedan zahtev - da se ne sprovodi platforma albanskih stranaka.

-Spremni smo da podržimo SDSM da formira manjinsku vladu ukoliko odustanu od zakona o jezicima, Tiranske platforme i predloga da se redefiniše i degradira Makedonija. Ukoliko Zaev toliko želi da bude premijer, pustićemo ga da implementira svoj program, onoliko dugo koliko ne ugrožava državne i nacionalne interese. Može da nas napada ako želi, ali ne i državu - rekao je Gruevski.

#Makedonija

#Nikola Gruevski

#Srbija

#Vlada

#Zoran Zaev

'