AKTUELNO

Delegacija BiH, koju predvodi bivši agent Sakib Softić predala je u Medjunarodnom sudu pravde u Hagu aplikaciju za reviziju presude tog suda po tuzzbi BiH protiv Srbije za genocid.

Softić je zahtev za reviziju podneo bez saglasnosti Predsedništva BiH. Presuda je doneta pre 10 godina, a rok za podnošenje zaheva za reviziju ističe 26. februara.

Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da nije bilo potrebe da se Predsedništvo BIH danas uopšte izjašnjava po pitanju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer je tu odluku Predsedništvo već donelo 4. oktobra 2004. godine

-Nije bilo potrebe da se ova odluka nanovo donose. Jedino pravno zasnovana odluka koju smo danas mogli doneti jeste da se agentu oduzimaju prava koja su mu ranije data, ali gospodin Ivanić nije želeo da se izjasni o tome - rekao je Izetbegović.

On je dodao da je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović napustio takođe sednicu, kako ne bi, rekao je, došlo do preglasavanja unutar Predsedništva.

-U javnosti se prethodnih dana pokušava da prikaže da je revizija pokrenuta jednostrano, od bošnjačkog naroda, jedne trećine Predsedništva, mene ili nešto slično. To nije tačno. Odluka je donesena pre 15 godina, tada je imenovan i agent i tada je odlučeno o svim ovim procesima - rekao je Izetbegović novinarima.

#Međunarodni sud pravde u Hagu

#Predsedništvo BiH

#Tužba

'