AKTUELNO

Most na hladnoj i brzoj reci simbol je ove opštine.

Stanovnici Višegrada šokirani su saznanjem da bi jedan od simbola grada, most na Drini, mogao biti srušen.

Graditelj ovog čuvenog mosta bio je najveći graditelj tog vremena, ali bi upravo Turci mogli i da ga ugroze.

Naime, umesto da most Mehmed-paše Sokolovića bude saniran i osiguran, radovima koji su izvedeni u protekle tri godine doveden je u opasnost.

Stubovi su oslabljeni i niko ne može da garantuje da bi izdržali nalet Drine kakav je bio 2010. godine za vreme poplava.

Foto: Printscreen

- Vidi se da kamen sa mosta spada. Očigledno da je loše urađena rekonstrukcija. Čuli smo da je čak opstanak mosta u opasnosti - rekla je za Pink.rs Ivana J. koja stanuje u blizini velelepnog zdanja.

Ona je dodala da su ploče sa mosta počele da se krune odmah nakon rekonstrukcije i da bi se most, da su se ovim tempom ploče krunile od izgradnje, već srušio.

Foto: Printscreen

Radove na mostu projektovala je, finansirala i izvela turska razvojna agencija "Tika".

- Jedan od najvažnijih radova na mostu upravo je bila sanacija stubova. Ona je izvršena tako što je uz stubove čitavom širinom korita nasut kamen, čime je nivo korita znatno podignut, a istovremeno je smanjena propusna moć lukova. U slučaju protoka koji smo imali pre 7 godina, most bi bio ugrožen i mogao bi da se sruši. Ovo odgovorno tvrdim – kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji je proslavio Ivo Andrić u romanu “Na Drini ćuprija” – za koji je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, građen je od 1571. do 1577. godine, a gradio ga je Kodža Mimar Sinan.

Prva popravka na mostu izvedena je 1664. godine, a potom 1875, 1911, 1939. i 1940. godine.

N. Petričević

#Ivo Andrić

#Višegrad

#most

'