AKTUELNO

Makedonija je sedma na listi zemalja u koje Srbija izvozi.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je večeras da su razgovori srpskih i makedonskih privrednika bili veoma uspešni i da će doprineti povećanju robne razmene dve zemlje.

On je za beogradske medije, na prijemu održanom u ambasadi Srbije u Skoplju za predstavnike 45 kompanija iz Srbije koji su učestvovali na srpsko-makedonskom poslovnom forumu, kazao da je veoma važno sa privrednici međusobno razgovaraju i vide šta je to što je za obe strane interesantno.

-Veoma je važno da se čuju nove stvari i da se vidi kako sa nivoa jednostavne trgovine, odnosno kupovine i prodaje usluga, može da se pređe na to da se kompanije udruže i zajedno izvoze na treća tržišta - rekao je Čadež.

On je naglasio da je dobra vest i to što je osnovan srpsko-makedonski poslovni savet i da će on biti inicijalna veza privrednika za svakodnevnu međusobnu komunikaciju ne samo o problemima, već i o šansama za nove poslove. Čadež je kazao i da se u petak u Skoplju održava u organizaciji Privredne komore Makedonije skup o ulozi malih zemalja u međunarodnoj ekonomiji ističući da je namera tog skupa da se napravi set teza za veliku konferenciju koja će se održati i na kojoj će učestvovati predstavnici najvećih svetskih kompanija.

U ambasadi Srbije na prijemu večeras su na pored predstavnika srpskih kompanija iz različitih oblasti prisustvovala i ekipa glumaca iz filma Zona Zamfirova drugi deo koji je večeras premijerno prikazan u Skoplju. Prema podacima PKS-a ukupna robna razmena Srbije i Makedonije u prošloj godini bila je 726,5 miliona evra i veća je za 10,88 odsto u odnosu na 2015. Izvoz iz Srbije u Makedoniju u 2016. bio je 534, 4 miliona evra ili za 13, odsto veći nego 2015, dok je uvoz iz Makedonije u prošl9j godini porastao za 4,8 odsto i iznosio je 192 miliona evra.

U srpskoj privrednoj delegaciji u Makedoniji su predstavnici kompanija: "Put inženjering", "Re crafts" klaster, "Dadi šped", "Simpo" , "Eurofrigo", "Megle", Slobodna zona Pirot, "Sena", "Energoprojekt hidroin inženjering", "Minakprom"  i drugih firmi iz industrija koje zajedno ostvaruju više od 50 odsto izvoza Srbije u Makedoniju.

#Makedonija

#Marko Čadež

#Srbija

'