separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Zaev: Novosadska deklaracija u duhu Evropske ekonomske agende


Deklaracija o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su potpisale Srbija, Albanija i Severna Makedonija u Novom Sadu, u duhu je Evropske ekonomske agende i Berlinskog procesa, izjavio je danas severnomakedonski premijer Zoran Zaev.


Kako je rekao, namera nije bila da se stvori proces paralelan sa EU, budući da se zemlje Zapadnog Balkana "nesumnjivo nalaze u Uniji".

- Ipak, ako ubrzamo procese i intenziviramo saradnju, ako se trgovina poveća za 20 do 30 odsto, Zapad će nas više poštovati. Ako udružimo snage i kada investitoru u Kumanovu treba, na primer, 25 inženjera, a ovde je dostupno samo 15, ostalo se može potrašiti širom regiona. Sve to rezultiralo bi domaćim i stranim ulaganjima u Zapadni Balkan - rekao je Zaev novinarima.

Prema njegovim rečima, ključne u ovom procesu su privredne komore, jer se napori fokusiraju na ekonomiju i lakši protok ljudi, dobara, usluga i kapitala.

- To su četiri fundamentalne slobode i vrednosti EU. Evropski standardi biće bliži ukoliko se potrudimo da obezbedimo te aspekte - rekao je Zaev.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti