AKTUELNO

On je uveren da je u interesu EU da na Balkanu postoji stabilnost.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ukazuje da mu je najteži zadatak zapadni Balkan, gde je dovoljna samo jedna varnica.

On je kazao da za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susede EU važi - ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost.

- To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga sa tiganjom punog ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regionu može se postići samo kroz evropsku perspektivu - uveren je Han.

On je ukazao da je u interesu EU da na Balkanu postoji stabilnost, ali i dodaje da je taj region ekonomski zanimljiv.

- Tamo postoji ekonomski rast koji je duplo veći od evropskog proseka. Oko 20 miliona ljudi živi na zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. On sadrži brojne šanse, ali su preduslov stabilnost, mir i vladavina prava - podvukao je Han.

Han je komentarisao i to da li je politička elita Srbije jasno orijentisana prema Evropi.

- Verujem da razumne snage u zemlji, a u njih ubrajam premijera Aleksandra Vučića, odlično znaju da evropska perspektiva nema alternativu, ako žele mir i blagostanje. Naravno da u Srbiji postoje još uvek političari koji neguju nacionalističku retoriku. To je kontraproduktivno, zato što to vodi u opterećenu prošlost umesto u pozitivnu budućnost - dodao je on.

N. Petričević

#Aleksandar Vučić

#EU

#Johanes Han

'