AKTUELNO

Lečenje Sabahudinu Veliću iz Bosanske Krupe je produženo, a sa njim leži i surovi trostruki ubica Anto Niče, čiji je zločin šokirao ceo region.

Krajiški kanibal Sabahudin Velić, koji je sekirom ubio majku Nasihu (60) pa je delimično pojeo, kao i Anto Niče iz Livna, koji je zaklao tri člana svoje porodice, ostaju do daljnjeg na čuvanju i lečenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Sudija Opštinskog suda u Bosanskoj Krupi doneo je pre nekoliko dana, posle obavljenog postupka i saslušanja tima veštaka neuropsihijatara, rešenje o nastavku lečenja Velića na Sokocu.

- Odmah po donošenju rešenja obavestio sam Vladu Unsko-sanskog kantona da obezbede novčana sredstva koja se moraju uplatiti Zavodu na Sokocu - rekao je za Avaz Sead Komić, predsednik Opšinskog suda u Bosanskoj Krupi.

Foto: avaz.ba

Velić se već šest meseci nalazi na Sokocu, a tamo najduže može da ostane godinu dana. Zatim će ponovo biti provereno njegovo zdravstveno stanje i biće obezbeđen novac za njegovo lečenje. Prema pravilima Zavoda na Sokocu, dan lečenja za jednog pacijenta košta 100 maraka. Svaki kanton mora da obezbedi sredstva za lečenje svog osuđenog psihopate. I iz Opšinskog suda u Livnu potvrđeno je da se trostruki ubica iz njihovog kantona, Anto Niče, takođe nalazi na Sokocu.

Foto: avaz.ba

- Anto Niče je još na lečenju na Sokocu. Svakih šest meseci se vrši provera - rekla je Marija Vila-Robović, sekretarica u Opštinskom sudu Livno.

Prema podacima Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu, trenutno se u njihovoj ustanovi leče 92 osobe i nisu svi osuđeni ubice.

Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Sabahudin Velić 14. septembra prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sekirom ubio majku Nasihu. Onda je otišao na molitvu, a posle je telo prebacio na drugo mesto i zapalio ga. Pošto nije izgorelo kako je očekivao, pokopao je majku na drugom mestu, pa je opet iskopao i prebacio u garažu. Tamo ju je istranžirao da bi odvojio kosti od mesa, koje je zatim jeo.

Kad je o Antu Niči reč, on je zločin počinio 30. oktobra 2015. posle povratka iz zatvora, gde je bio pritvoren zbog porodičnog nasilja. Kad je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem ubio je majku Lucu (66), gluvonemog brata Matka (46) ubio je sa osam uboda, a njegovu takođe gluvonemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i pobegao. Predao se samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potere.

#Kanibal

#Sarajevo

'