AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je uveren da će ako bude političke volje, za mesec dana biti formiran Savet ministara.

On je za "Nezavisne" rekao, da kada su on, Dragan Čović iz HDž-a i Bakir Izetbegović iz SDA potpisivali principe, dogovorili da će u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament.

- U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDž-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savet ministara. Rok je 30 dana. Videćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu - rekao je Dodik.

Upitan da li je bilo potrebe da se formiranje vlasti na nivou institucija BiH odugovlači 10 meseci, Dodik kaže da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva veštačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka.

- Prvo smo formirali Predstavnički dom BiH, međutim blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo videli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu da nastave sa blokadama i da treba što pre formirati vlast na nivou institucija BiH. Evropski zvaničnici su podržali ovaj sporazum - rekao je Dodik.

Komentarišući optužbe opozicije u Banjaluci da je kapitulirao potpisivanjem Sporazuma, Dodik kaže da su mnogi iz opozicije koji danas sede u Savetu ministara dozvolili da se usvoje mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku, između ostalog i Godišnji nacionalni plan za NATO i Strategije spoljne politike koje uključuju NATO.

Dodik je dodao i da ništa ne zna o tome da će BiH poslati Godišnji plan za NATO koji uključuje samo civilni aspekt, ali da će se evropski put BiH nastaviti čim se formira Savet ministara.

On je ponovio da je ime predsedavajućeg Saveta ministara poznatao i da je to Zoran Tegeltija, a da sada sledi procedura.

- Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara, koje će izvršiti Predsedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH - zaključio je Dodik.

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

'