AKTUELNO

Na splitskoj rivi je povodom obeležavanja vojne akcije "Oluja" održan koncert Marka Perkovića Tompsona, poznatog po proustaškim nastupima, a uoči koncerta okupljeni su uzvikivali "U boj, u boj za narod svoj", "za dom" i ustašku pesmu "Evo zore, evo dana".

Prisutno je bilo, prema proceni portala Index oko 10.000 ljudi, a svi prilazi Rivi sinoć su bili zakrčeni.

Foto: TANJUG/HINA/MIROLSAV LELAS

Tokom koncerta dva puta je nestajala struja, a Tompson je izveo i pesmu "Čavoglave", koja započinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni", i rekao da je Riva idealno mesto za izvođenje pesme koja je toliko značila veteranima.

- Dovedeš im Tita, eto ih na Rivi, dovedeš im Tuđmana, eto ih na Rivi, dovedeš im Tompsona, eto ih na Rivi. Mahalo se zastavama, nosilo se majice HOS-a s ustaškim pozdravom, pjevalo se "Juru i Bobana", radilo se sve što se podrazumeva da se radi na nastupu osobe koja skoro 30 godina živi od toga što je neko vrijeme ratovala u Hrvatskoj vojsci - ističe se u komentaru Indeksa.

Foto: TANJUG/HINA/MIROLSAV LELAS

- Dragi prijatelji, večeras se moram zahvaliti braniteljima ovog grada i županije što smo ovđe došli uoči Oluje. Čestitam još jedan Dan pobjede, ovo je naš dan, veliki dan. Nemojmo nasjedati ni na kakve provokacije. Budimo zajedno kao što smo bili za Oluju! - rekao je Tompson na kraju koncerta, taman nakon što se završio vatromet, prenosi Jutarnji list.

Indeks zaključuje da je za koncert potrošeno 400 hiljada kuna (54.000 evra) za produkciju, kako se ocenjuje, estetski i tehnički katastrofalnog događaja.

Kako je preneo portal, ovaj koncert je imao dodatnu političku dimenziju jer se održavao u isto vreme kad i koncert Miroslava Škore u pedesetak kilometara udaljenom Trilju.

Budući da je Škoro predsednički kandidat koji ozbiljno prijeti Kolindi Grabar Kitarović uzimanjem glasova desnice, a u isto vreme je i kum Tompsonu, s kojim zadnjih godina nije u najboljim odnosima, oba koncerta su se od starta počela gledati kroz političku prizmu, zaključuje Index.

#Hrvatska

#Marko Perković Tompson

'