AKTUELNO

BBC je danas objavio video-reportažu o ponašanju hrvatskih policajaca prema migrantima pod naslovom "Pretučeni i opljačkani - kako hrvatska policija čuva svoje granice".

Na početku snimka prikazan je prelaz Maljevac na hrvatsko-bosanskoj granici, koju na hiljade migranata pokušava da pređe kako bi se domogli EU.

Ali, kako se navodi, mnogi od njih budu uhvaćeni i proterani nazad u BiH, a na snimku su prikazani migranti koji pokazuju modrice i ožiljke na telu i govore: "Hrvatska. Policija."

Gradonačelnik Bihaća Suhret Fazlić video je, kako je ispričao, da hrvatska policija izvodi "pushback" (proterivanje) migranata u šumi na teritoriju BiH.

On je ispričao da je rekao hrvatskim policajcima da je nezakonito to što rade, a da su mu oni rekli da im je tako naređeno i da nije na njima da o tome raspravljaju.

Prošle zime aktivisti su postavili kamere na neke puteve i uspeli su da snime nekoliko "pushback"-ova.

Na snimku je i neimenovani hrvatski policajac koji je rekao da je napravio tri "pushback"-a.

Neki migranti tvrde da su im hrvatski policajci ukrali sav njihov novac i uništili mobilne.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je posetila nedavno to područje na granici Hrvatske i BiH i rekla da je "normalno" da neko ko se provlači kroz taj teren ima modrice i ogrebotine i istakla da hrvatski policajci nisu koristili silu već samo nivo sile propisan hrvatskim i evropskim zakonima.

Otprilike je 20.000 migranata došlo je ovim putem prošle godine, a oko 5.000 ih je još uvek u BiH i pokušavaju da uđu u EU, naveo je BBC.

#Migranti

#Napad

'