AKTUELNO

Premijer Rumunije ukinuo je spornu uredbu.

Demonstranti su i večeras na ulicama Bukurešta i drugih rumunskih gradova nastavili proteste uprkos odluci premijera Sorina Grindeanua da povuče spornu uredbu, pri čemu se u prestonici okupilo oko 170.000 ljudi.

Oni su izvikivali parole "Ostavka, ostavka" i mahali rumunskim zastavama.

Ubrzo zatim, na jednoj od zgrada u blizini kancelarije premijera, laserski je projektovana mapa Rumunije na kojoj piše: "Probudii smo se!".

Foto: Tanjug AP

Protesti su organizovani i u oko 70 gradova širom Rumunije, a na njima se prema procenama policije okupilo oko 330.000 ljudi.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je ranije po objavljivanju odluke o povlačenju sporne uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, da ne želi podelu zemlje, kao i da odgovornost za konfuziju koje je ona izazvala u javnosti, snosi ministar pravosuđa.

Grindeanu je istakao da ne želi podele u Rumuniji.

- Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim - naglasio je on dok je na ulicama prestonice hiljade ljudi sa olakšanjem dočekalo ovu odluku.

N. Petričević

#Premijer

#Protest

#Rumunija

'