AKTUELNO

Višednevni protesti urodili su plodom.

Rumunska vlada povukla je spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, potvrdio je premijer Rumunije Sorin Grindeanu. Vlada će formalno na sednici sutra povući uredbu, a potom će otvoriti dijalog u javnosti kako bi se pronašlo rešenje za ovu uredbu.

Informaciju o povlačenju uredbe saopštio je prethodno i Kalin Popesku Taričeanu, predsednik Senata i lider stranke ALDE, koja je u koaliciji sa vladajućom socijaldemokratskom partijom.

-Doneli smo ovu odluku - da povučemo uredbu, da je odbacimo da bi ljudi shvatili da naš cilj nije da sebe zaštitimo od pravde - rekao je on.

Šta predstavlja sporna uredba?

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizuje zloupotrebu vlasti tako da neka dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 evra. Takođe, parlamentu je dostavila predlog na osnovu kog bi oko 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile prenatrpane. Donošenje sporne uredbe izazvao je masovne proteste u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima.

Ova vest naišla je na oduševljenje okupljenih demonstranata koji su odmah počeli da slave. U Rumuniji su nekoliko poslednjih dana trajali protesti protiv sporne uredbe kojom se, po mišljenju građana, Vladi otvara put za malverzacije.

S.A.

#Demonstracije

#Protest

#Rumunija

#Zakon

'