AKTUELNO

Sve se smirilo kada je turski predsednik kročio iz aviona.

Prava drama odvijala se danas na pisti sarajevskog aerodroma kada je došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova ličnog osiguranja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Naime, prilikom sletanja aviona u kojem se nalazila delegacija Republike Turske na čelu s Erdoganom članovi njegovog obezbeđenja su zbog nedoličnog ponašanja i odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj sa pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Foto: avaz.ba/E.Trako

Nakon prepirke je počelo naguravanje, a članovi turskog obezbeđenja su iz aviona izvukli oružje pa ga stavili za pojas, a sve se smirilo kada je iz aviona kročio Erdogan.

Foto: avaz.ba/E.Trako

Foto: avaz.ba/E.Trako

Ovaj događaj za Klix.ba je potvrdio direktor GP BiH Zoran Galić koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika policijske agencije.

- Oni koji dolaze u BiH moraće da poštuju zakone BiH, a ne da pokušavaju da budu iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem trebaju da budu, došlo bi do otvorenog sukoba - rekao je Galić pa dodao kako i članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.

Foto: avaz.ba/E.Trako

- Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbeđenje predsednika Erdoana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode - kazao je Galić.

Foto: avaz.ba/E.Trako

Prema njegovim rečima, ovom nemilom događaju svedočili su i predstavnici delegacije Predsedništva BiH.

Članovi Erdoganovog obezbeđenja su navodno i ranije prilikom dolazaka u BiH iskazivali arogantno i bahato ponašanje, a danas su izazvali reakciju Granične policije BiH.

Foto: avaz.ba/E.Trako

Inače, delegacija Turske boravi u Sarajevu zbog Samita procesa saradnje Jugoistočne Evrope koji se održava na ministarskom i predsedničkom nivou u Sarajevu i na Jahorini.

Erdogan će se danas sastati sa članovima Predsedništva BiH, a zatim prisustvovati svečanoj večeri.

#Redžep Tajip Erdogan

'