separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

TENZIJE U SVAČU: Liturgija održana bez Amfilohija, uz jako policijsko obezbeđenje


Liturgija koju Mitropolija crnogorsko primorska služi u Svaču pored Ulcinja povodom Ivanjdana održana je, ali na ulazu ispred zidina hrama, jer policija nije dozvolila služenje liturgije pored hrama.


I pored tenzija prethodnih dana i zvanične zabrane služenja svete liturgije i doslaka mitropolita Amfilohija, skup je ipak održan uz mere obezbeđenja policije posebno na ulazu u lokalitet. 

Liturgiju je služio namesnik barski Slobodan Zeković koji je poslao poruke mira, kako je rekao, braći Albancima i blagoslov Amfilofija koji trebalo da nosese ruku Svetog Jovana Krstitelja.

Autor: TV Pink Printscreen

 - Mi nismo ovde stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovde na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da bajračimo. Sa jednim ciljem da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja - rekao Zeković. 

Crnogorska Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj današnju liturgiju povodom Ivanjdana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču, na zahtev lokalne vlasti, jer je taj lokalitet proglašen arheološkim nalazištem. 

Autor: TV Pink Printscreen

Najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

 Islamska zajednica poslala je otvoreno pismo policiji da zabrane dolazak Amfilohija. Služba u Svaču izazvala je burnu reakciju Albanaca i prošele godine, kada je lokalno stanovništvo protestovalo zbog dolaska mitropolita Amfilohija. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti