AKTUELNO

Na groblju u Zemunu danas je odata pošta hiljadama Srba ubijenih u koncentracionom logoru Zemun od 1942. do 1944. godine.

Koncentracioni logor Zemun je mesto na koje su dovežene žrtve iz sistema logora Jasenovac, a predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da je neophodno da Skupština Srbije donese Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Linta je naveo da su jevrejski i jermenski narod najbolji primer kako se istrajnom i upornom borbom istina može sačuvati i da je neophodno da se Srbija institucionalno bavi kulturom sećanja, navodi se u saopštenju Službe saveza za Srbe u regionu.

Foto: Savez Srba iz regiona

On porucuje da Srbija mora da insistira da se obeleže sva mesta srpskog stradanja u genocidnoj NDH, koja se danas nalaze na teritoriji Hrvatske i BiH. U logoru u Zemunu je, prema istraživanjima istoričara, ubijeno više od 10.000 Srba.

Od tog broja, najmanje 6.500 žrtava bile su uglavnom žene i deca sa Kozare, iz Dubice, Međeđe i drugih potkozarskih sela.

Koncentracioni logor Zemun je mesto na koje su dovežene žrtve marvenim vagonima iz sistema logora Jasenovac, počev od 5. maja 1942. godine.

Tela ubijenih, prevožena su konjskim zapregama na zemunsko groblje i tu zakopavana na više mesta. Posle rata, tela su ekshumirana i bez identifikacije sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja u Zemunu.

#Miodrag Linta

'