AKTUELNO

Bivša portparolka Haškog tibunala Florens Aartman progovorila o smrti Slobodana Praljka i otkrila ko je uneo otrov u sudnicu.

- Zna se da je to uradila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer Praljak nije mogao u pritvoru da ima cijanid, i to baca sumnju na njegov advokatski tim, ili eventualno na nekoga iz ambasade. Uglavnom otrov je uneo neko ko je imao pristup Praljku pre ulaska u sudnicu - kaže Artmanova.

Da podsetimo Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske, ubio se zbog presude Tribunala za ratni zločin. On je popio cijanid, u sudnici Tribunala 29. novembra 2017.

Praljak je ostavi dva oproštajna pisma koja su pronašli istražioci Ujedinjenih nacija i koja dokazuju da je general pažljivo isplaniraoa samoubistvo

Oba pisma napisana su 27. novembra, dva dana pre pravosnažne presude u predmetu "Herceg-Bosna".

- Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim doneo sam odavno - smireno, promišljeno, samosvesno - napisao je Praljak u prvom pismu, namenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruzi.

- Kaća, mislim da ćeš pismo „O porodici“ morati da obelodaniš da bi sprečila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd - napisao je Praljak.

Nika Pinter, njegova advokatica, poručila je da Praljak nije radio ništa pod uticajem trenutnih emocija, već da je sve, „počevši od odbrane i vlastitog života, radio vrlo precizno, odlučno i smireno“.

Holandsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude. "Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu", zaključilo je Tužilaštvo.

Posle Praljkovog samoubistva, nastala je sumnja da su izvršena dva krivična dela - prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o lekovima zabranjena supstanca, a drugo da se druga sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva.

#Samoubistvo

#Slobodan Praljak

'