AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je, povodom nedavne izjave da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dela Crne Gore u budućnosti mora da postoji, rekao da je to hipotetička priča i da on "ima pravo da promišlja".

- Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona oseća da pripada Srbiji - rekao je Dodik.

On je to rekao u odgovarajući na konstataciju da je ponovo aktivirao mapu srpske države na Balkanu, ovaj put i sa delovima Crne Gore. Ponovio je da ostaje pri stavu da će, ako Kosovo dobije stolicu u UN, RS proglasiti nezavisnost.

- Naravno. To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija - kazao je Dodik.

Dodik je, govoreći razgraničenju s Albancima, istakao da RS otvoreno prati politiku Beograda i da će prihvatiti sve što Srbija izabere kao definitvno rešenje. U tom kontekstu, Dodik je dodao da, ako se hoće stabilan Balkan, onda se on mora redifinisati na način da budu objedinjeni prostori gde su većinski dominantni narodi.

- Međutim, mi smo ovde eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja - naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve dok imate problem granica i otete teritorije, ne možete da obezbedite trajan mir.

#Milorad Dodik

'