separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Četiri decenije od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori


Navršava se četrdeset godina od najrazornijeg zemljotresa, jačine sedam stepeni Rihterove skale, koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru i izazvao katastrofalna razaranja na celom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.


Kako podseća cdm.me, epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Stradali su Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Navodi se da je uništen ogroman deo hotela na tom području, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i đečije zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži - oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom četiri stepena, kao i preko 100 zemljotresa s magnitudom 3,5 - 4,0 Rihtera, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti