separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Počinje suđenje Atifu Dudakoviću za zločine nad Srbima


U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas počinje suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH i 16 bivših pripadnika tog korpusa.


Kako je najavljeno, suđenje počinje u podne čitanjem optužžnice. Fena prenosi da se pored Dudakovića, za zločine koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata, terete se: Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagish, Adis Zjakić, Hasan Rušinić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Košenjić zvani Ejko, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Banjalučki mediji navode da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dudakovića i jos16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH koji se terete za zlocine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga. Deo optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjače nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, kao i prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti