AKTUELNO

U Romualdovoj pećini u Istri otkrivene su pećinske slike iz doba paleolita, stare više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure.

To su prve pećinske slike pronađene u Hrvatskoj, a otkriće su predstavili naučnici Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u aprilskom broju arheološkog časopisa Antikvitet.

Romualdova pećina se nalazi u Istri, u opštini Kanfanar, na južnim obroncima Limskog kanala.

Dugačka je stotinak metara i poznata je po legendi da je u njoj boravio sveti Romuald oko 1000. godine i po tome što su u njoj otkriveni materijalni ostaci neandertalaca, iz razdoblja srednjeg paleolita.

Prvi put pećinski crteži su otkriveni 2010. godine, kada je Komšo u sklopu projekta CRORA (CROatian Rock Art - Hrvatsko stensko slikarstvo) otkrio crteže izrađene crvenom bojom na zidovima pećine i pretpostavio da pripadaju periodu paleolita.

U pećini su zabeležene 44 slike, od kojih se ističe nekoliko crteža, koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizovane prikaze ljudi i trouglova, koji mogu da simbolišu ženski pol.

Dalje iskopavanje u podnožju stene sa slikama dovelo je do otkrića materijalnih ostataka iz gornjeg paleolita - alatki, delova okera i nekoliko komada ugljena, čijom analizom je otkriveno da su stari oko 17.000 godina.

Na Balkanu praistorijski prikazi figura otkriveni su još samo u Rumuniji u pećini Koliboaia i u pećini Badanj u Bosni i Hercegovini, ali tamo nije reč o figurativnim prikazima.

#Istra

'