AKTUELNO

Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom parlamentu, Milorad Pupovac, optužio je danas parlament Hrvatske, da kao pokrovitelj dva komemorativna skupa ima nejednak odnos prema odavanjima počasti žrtvama u Jasenovcu i Blajburgu.

Pupovac je istakao da se prema onom Jasenovcu, parlament odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu, dok se prema onom u Blajburgu odnosi kao da je istinski i posvećeni pokrovitelj.

Ukazao je da je nakon odluke austrijskih vlasti o zabrani skupa u Blajburgu, vlast u Hrvatskoj učinila sve da ispregovara pretpostavke da se on ipak bude održan i da su pristali na to da poštuju austrijske zakone koji zabranjuju veličanje fašističkih, odnosno ustaških ideja, simbola i poruka.

Pupovac je dodao da je "slika Hrvatske" činjenica da će se u petak održati skup u Jasenovcu bez prisustva predstavnika hrvatskog državnog vrha.

- To što smo čuli je slika Hrvatske, koja je spremnija da poštuje tuđe, nego sopstvene zakone, da se izbori da se stvori pretpostavka za komemoraciju onih koji su iza sebe ostavili krvave tragove nad ljudima koji nikome ništa nisu učinili. Ti u Jasenovcu nisu krivi ni za jednog mrtvog na Teznom, Kočevskom Rogu ili Macelju, ali mnogi na tim mestima su krivi za desetine i stotine hiljada ubijenih širom tzv. NDH - rekao je Pupovac, prenela je HINA.

#Blajburg

#Hrvatska

#Jasenovac

#Milorad Pupovac

'