AKTUELNO

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak danas je pokrenula postupak razrešenja direktora zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u kojoj je učenik tokom nastave žigosao kolegicu, tako što joj je na ruci upaljačem urezao ustaški znak "U".

Ministarka je izjavila da je prosvetna inspekcija nedvosmisleno utvrdila prpuste škole i direktora u oblasti prvencije nasilja i vaspitanja.

- Svako mora da preuzme svoj deo odgovornosti. Žalosno je što školski odbor nije postupio prema predlogu inspekcije. Ja ću pokrenuti postupak razrešenja - rekla je ministarka.

Upitana da li je ovakva odluka donesena pod pritiskom javnosti, ministarka je kazala da slučajevi nasilja u školama nisu od juče.

- Treba paziti kako se ti slučajevi prikazuju u medijima, pogotovo kad je reč o maloletnicima - rekla je.

Školski odbor zadarske škole juče je jednoglasno doneo odluku da Jozo Dragić neće biti smenjen.

Juče je naime istekao rok do kada je školski odbor morao da odluči o smeni direktora za koju je nalog dalo Ministarstvo nauke i obrazovanja. Nalog je izdat nakon što je inspekcija Ministarstva utvrdila propuste direktora u slučaju žigosane učenice.

Odbor je zaključio da ministarka, ako smatra opravdanim, direktora može i sama da razreši. Incident se, inače, odnosi na to da je učenik prvog razreda srednje škole upaljačem žigosao svoju školsku drugaricu i jednog druga, tako što joj je na ruci ispisao ustaški simbol u obliku slova "U".

- Nakon toga je rekao: 'Sad imaš slovo U, sad se možeš hvaliti da si ustaša.' Nakon toga je zagrejavao još jedan upaljač i pritisnuo mog druga iz klupe - rekla je ranije žigosana učenica.

#učenik

#Žigosanje

'