AKTUELNO

Ovo više nije samo poslovična netrpeljivost prema Srbima, ovo je splet događaja zbog kojih bi se mnogi s pravom zapitali šta je to toliko trulo u državi Hrvatskoj.

Dan nakon skandaloznih "preformansa" na karnevalu u Kaštelima blizu Splita kada su učesnici povorke simulirali linč nad srpskim sportistima (koji se zaista dogodio nedavno na splitskoj rivi), a zatim spalili lutku sa likom političkog lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca, niko iz tamošnjeg državnog vrha nije našao za shodno da bar javno osudi ovakvo ponašanje. Tek poneki mediji skandal iz Splita nazvao je pravim imenom, ali čini se da većina nema problem sa viđenim.

U tradiciji primorskih karnevala jeste spaljivanje lutke koja, po pravilu, poprimi lik osobe koju smatraju oličenjem svojih problema u protekloj godini. Ritualno spaljivanje lutke sa tim likom trebalo bi da bude neka vrsta otklona od lošeg, međutim, činjenica je da se to nikada ne radi po nacionalnim ključu. Pitanje se nameće, zašto su učesnici karnevala od svih svojih političara i tajkuna, baš u Miloradu Pupovcu, koji je slučajno Srbin, videli osobu odgovornu za sve loše koje se dešavalo Hrvatima? To više jednostvano nije ni duhovito ni smešno, kao što bi u biti trebalo da bude, već bolesno.

Tri scene dominantne su na društvenim mrežama. Prva je snimak na kojem se vidi kako kamion na koji je nalepljen grb "Crvene zvezde" kreće se u povorci da bi potom učesnici koji glume vandale sa bejzbol palicama napali "Srbe", tj učesnike u dresovima beogradskog kluba koji preplašeni skaču u more. Ovaka scena ne bi trebalo da bude smešna čak i da je izmišljena (a nije), ali na snimcima se vidi kao se okupljeni smeju i uživaju u "preformansu".

Drugi prizor koji kruži hrvatskim portalima je onaj na kojoj velika lutka sa likom Pupovca obučena u srpsku narodnu nošnju dimi dok oko nje učenici karnevala igraju. Treći dominantan prizor - lutka koja gori u plamenu.

Daleko od zabave što bi karneval trebalo da bude, ali niko se nije mnogo potresao. Čak ni lokalne vlasti koje su ovakav program za 20. godišnji karnevala odobrile. Reakcija je bilo sa srpske strane.

Pupovac je danas rekao da je "reč o nesrećnim ljudima, sredinama i društvu koje nikako da se suoči sa sobom".

- To društvo nikako da upita: "A, šta sam ja učinio da mi ne bude tako kako jeste i jesam li imalo kriv za to kroz šta sam prošao, za to što se dogodilo? Ta vrsta suočavanja se, nažalost, nije dogodila - rekao je on.

Oglasio se i srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji je rekao da su prizori sa karnevala "dokaz je da su ocene o antisrpskoj kampanji u toj zemlji potpuno opravdane".

- Ako se iz pokušaja linča vaterpolista Crvene zvezde izrodio skeč za široke narodne mase, treba li da strepimo i da bi "šala" sa spaljivanjem lutke Pupovca mogla da bude generalna proba za nešto što se sprema njemu kao lideru Srba? Zato pozivamo sve hrvatske zvaničnike, na svim nivoima, da ozbiljno shvate svaki incident i napad da Srbe. Dosta su se šalili - rekao je Dačić.

Za viđene scene ne postoji opravdanje, ali možda se može naslutiti povod. Tačnije, dva. Prvo, Pupovac je Srbin što ga samim tim čini metom, a drugo moglo bi da bude njegovo nedavno obraćanje u hrvatskom Saboru.

Sredinom februara u hrvatskom parlamentu vodila se žestoka rasprava o referndumskoj inicijativi građanskog udruženja "Narod odlučuje" kojok bi bile ograničena prava manjina, između ostalog i onemogućeno odlučivanje o državnom bužetu i poverenju Vladi, ali i promenjen sistem prema kojem se biraju predstavnici nacionalnih manjina.

Pupovac je tada održao govor koji je podigoa mnogo prašine u Hrvatskoj.

- Kao što smo čuli danas, i prošlo je kao da niko ništa nije rekao, a sve veliki hrišćani, sve katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pe*eri, Srbi i ne znam ko drugi! A ko ih ugrožava? Oni sami! Neostvareni, neiživljeni pe*eri! U moralnom i svakom drugom smislu te reči! Neostvareni Hrvati koji nisu u stanju shvatiti da im nisu Srbi koji su ostali živeti u Hrvatskoj i koji predstavljaju Srbe problem, problem su oni sami. Ne znaju ko su, što su, kuda će i kako sa sobom. Pa tako kao što su juče pljuvali po Beogradu, danas pljuju po Briselu. A sebe nikako da pogledaju tamo gde se treba pogledati – u očima drugih ili u ogledalu - rekao je Pupovac.

Odgovor je stigao u vidu sramotnog kometara poslanika HRAST-a Hrvoja Zekanović koji je rekao da mu je žao što i lider Srpskog narodnog veća nije 1995. na traktoru izbegao u Beograd?!

Pupovac izgleda ostaje glavni krivac za sve probleme u hrvatskom društvu, zbog čega je i valjda lutka sa njegom likom spaljena.

#Hrvatska

#Split

'