AKTUELNO

U Hrvatskoj je objavljen novi spisak školske lektire, a posebno negodovanje izazvalo je izbacivanje "Dnevnika Ane Frank" zbog čega je pokrenuta peticija za njeno vraćanje.

Deca, naime, više neće morati da čitaju "Lovca u žitu", "Nepodnošljivu lakoću postojanja", kao ni brojne druge domaće i strane savremene autore, ali ni "Dnevnik Ane Frank".

Zbog ove odluke pobunilo se i Hrvatsko društvo pisaca, poručivši kako je popis lektire "kafkijanska noćna mora", prenosi Index.hr.

Pokrenuta je i peticija u kojoj se traži vraćanje na popis obavezne lektire te knjige utemeljene ne tekstovima iz dnevnika koji je napisala jevrejska devojčica Ana Frank koja je stradala tokom Drugog svetskog rata.

- Dnevnik Ane Frank je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo delo izuzetno važno za razumevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se sme preskočiti u nastavi hrvatskog jezika - navodi se u peticiji.

Istovremeno, nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević poručio je da je odnos prema knjizi "Dnevnik Ane Frank" ilustrativan primer odnosa vlade prema holokaustu koji pokazuje duboko nerazumijevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću direktan put u ponavljanje svih najgorih grešaka, prenosi Hina.

"To nije bilo kakva knjiga, ovo je jedan u nizu znakova procesa koji je nameran, a mogu ga opisati kao kolektivno programiranje zaborava", rekao je Glavašević.

On je podsetio da su generacije mladih Evropljana, njihovih očeva majki i deda prošle, makar na brzinu, kroz to delo.

- To je neka vrsta intelektualne i emocionalne vakcine i da nije bilo nje današnji bi svet bio neuporedivo gori nego što jeste - rekao je Glavašević i pozvao hrvatsko društvo da reaguje.

#Ana Frank

#knjiga

'