AKTUELNO

Društvenim mrežama se širi fotografija na kojoj se predsednica Kolinda Grabar Kitarović ljubi sa teroristkinjom Julijanom Bušić, ženom hrvatskog nacionaliste Zvonka Bušića, koji su svojevremeno u SAD osuđeni na doživotne robije zbog otmice aviona, piše hrvatski portal Indeks.

Bušićeva je zajedno sa mužem Zvonkom i još trojicom muškaraca učestvovala u otmici putničkog aviona na liniji Njujork - Čikago. Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu od koje je stradao njujorški policajac Brajan Marej.

Otmičari su posadi i putnicima pretili bombom, pa avion nije sleteo u Čikago, nego je nastavio do Londona, iznad kojeg su bacili letke tražeći nezavisnost Hrvatske od tadašnje Jugoslavije.

Nakon višesatne drame otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su pretili na letu pokazao lažnim, otmica je rezultirala jednom žrtvom.

Policajac Marej bio je član pirotehničarske ekipe, a trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su otmicari ostavili u ormariću na njujorškoj želeničkoj stanici.

Zvonko i Julijana Bušić su osuđeni na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julijana je pomilovana 1989. godine, a njen suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo.

Fotografija Grabar Kitarović i Julijane Bušić nastala je marta prošle godine na promociji knjige "Ko je ubio Zvonka Bušića".

Knjigu je napisao ekstremno desni publicist Tihomir Dujmović, a na promociji knjige koja je tada održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu bila je prisutna sva sila desničara.

Bio je tu drugi čovek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski zastupnik Željko Glasnović, kao i Zdravko Tomac.

#Kolinda Grabar Kitarović

#Terorizam

'