AKTUELNO

Han je pozdravio kolektivni dogovor članova Predsedništva kako bi se unapredila perspektiva EU za BiH kao strateški cilj njihove zemlje.

Komesar za proširenje i susedsku evropsku politiku Johanes Han poručio je danas, nakon susreta u Briselu s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ŽŽeljkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, da treba što pre da formiraju vlast u BiH.

Han je pozdravio kolektivni dogovor članova Predsedništva kako bi se unapredila perspektiva EU za BiH kao strateški cilj njihove zemlje, prenosi Klix.ba.

Komesar EU je naglasio da zemlja sada treba da vidi konkretne, opipljive reforme te da se mora izbegavati razorna retorika ili bilo koja inicijativa koja ometa put zemlje ka EU.

U tom kontekstu, neophodno je formiranje svih vlada koje proizilaze iz izbora u oktobru 2018. godine, istakao je Han. Han je pozvao čelnike BiH da što pre pošalju usklađene i interno koordinisane odgovore na 656 pitanja koja slede, što, kako je dodao, neće dati BiH automatski status kandidata kao takvog.

- Buduće mišljenje Evropske komisije će biti sveobuhvatna mapa puta za duboke reforme koje treba hitno usvojiti i implementirati, posebno one u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, gde postoje jasni nedostaci na svim nivoima -  zaključio je Han. Članovi Predsedništva BiH okončali su danas dvodnevnu posetu Briselu tokom koje su se sastali s najvišim zvaničnicima EU.

#BiH

#Brisel

#Milorad Dodik

'