AKTUELNO

Najnovije antisrpske incidente i poruke koji afirmišu ustaštvo, predsednik SDSS i Srpskog nacionalog vijeća Milorad Pupovac ocenjuje kao pojavu koja se odomaćila u Hrvatskoj, a na kritike što uprkos tome ostaje u Plenkovicevoj vladi odgovara - postoji "crta do koje se neke stvari mogu trpeti, ali i crta ispod koje to nećemo trpeti".

Nekoliko dana nakon što je Ivan Ðakić, sin predsednika HVIDR-e i HDZ-ovog saborskog poslanika Josipa Ðakića putem fejsbuka uputio božičnu "čestitku" Srbima fotografijom na kojoj ustaša drži odsečenu srpsku glavu, u Vukovaru je napadnut srednjoškolac srpske nacionalnosti, a policija je napad prikazala kao sukob navijačkih grupa, što Pupovac negira.

- Izjave su dali i roditelji napadnutog dečaka i upravnik njegove škole i oni osporavaju tvrdnje da se radi o navijačkom sukobu. Napadnuti dečak nije pripadnik navijačkih grupa, pa smatram da je policijski izveštaj ili nepotpun ili pogrešno prikazuje stvari. To nas brine, jer bi policija trebalo da utvrdi sve relevantne činjenice - kaže Pupovac.

On najavljuje da će, ukoliko to ne učine nadležni podignuti prijavu zbog kršenja Zakona o dobrobiti dece, kršenja Zakona o tajnosti podataka i Konvencije o pravima deteta i razmotriti postoje li osnov da se digne kaznena prijava za posticanje na nacionalnu i versku netrpeljivost.

Ovom napadu, inače, prethodile su optužbe gradonačelnika Vukovara Ivana Penava da SDSS širi velikosrpske ideja, a na konferenciji za novinare, objavljen je snimak sa fudbalske utakmice u Vukovaru na kome se vidi da manja grupa srednjoškolaca srpske nacionalnosti nije ustala na zvuke hrvatske himne.

Pupovac Ðakićevu poruku Srbima, vidi kao pojavu koja se počela udomaćivati u javnosti od rata.

- Ne samo zahvaljujući društvenim mrežama, nego zahvaljujući i glavnim medijima, uključujući i javne i nacionalne medije, koji omogućavaju da se vređaju i negiraju žrtve genocida i holokausta, da se tako stvara pretpostavka za afirmaciju počinitelja genocida i holokausta. To je moguće zahvaljujući činjenici da policija i pravosudne institucije ne rade svoj posao - ocenjuje on.

Na konstataciju da i desna i leva opozicija u Hrvatskoj smatraju SDSS-u nije mesto u koaliciji s HDZ-om Pupovac kaže da te kritike ne shvata ozbiljno.

- Kada bi kritike iz opozicije bile više usmerene na pojave koje opterećuju hrvatsko društvo od početka devedesetih i koje su očito dublje stanje neke vrste političke svesti, onda bih tu kritiku shvatio ozbiljno - kaže Pupovac.

To se ili nije događalo ili se događalo sporadično, izuzev pojedinih političkih figura, poput bivših predsednika Mesića i Josipovića, dodaje Pupovac i podseća da je SDP-ova vlast doprinela tome da se ozvaniči ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji su koristili pripadnici HOS-a.

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'