AKTUELNO

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci je danas predstavljeno i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj - "Despot", kompanije Tehnički remont Bratunac /TRB/.

Reč je o, kako navode u TRB-u, oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom obavljenju širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka.

Kako objašnjava RTRS, osnovni koncept vozila zasniva se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

"Despot" je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona. U pitanju je vozilo koje dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni.

Foto: TvPink Printscreen

Takođe, kako se navodi, "Despot" se kreće i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, naglasio je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić. On je dodao da je od ideje do današnje promocije prošlo godinu dana i istakao da je u razvoju vozila učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

- Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su učestvovali u izradi 'Despota', kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike - rekao je Ristić.

#Republika Srpska

#vozilo

'