AKTUELNO

Svečanosti će prisustvovati mnogi srpski zvaničnici.

Republika Srpska danas obeležava Dan Republike, kao i 25 godina postojanja. Svečanosti će prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Vlade Srbije, kao i patrijarh Irinej.

Najavljen je i dolazak princa Aleksandra Karađorđevića.

Program obeležavanja Dana Republike počeo je programom za decu na Trgu Krajine, a u 13 sati održaće se parada pod nazivom "25 godina Republike Srpske" u kojoj će policijske snage RS defilovati od Trga Republike Srpske do Trga Krajine.

Jutros je održana proba parade

Vlasti RS tražile su da u defileu učestvuju i srpski pripadnici Oružanih snaga BiH (Treći pešadijski Republika Srpska puk), ali je komandant Štaba NATO-a u Sarajevu Žizel Vilc to zabranila, upozorivši da bi učešće pripadnika OS BiH u obeležavanju 9. januara bilo nezakonito, jer je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim datum obeležavanja Dana RS.

Pripadnici Trećeg pešadijskog RS puka postrojeni su u Banjaluci juče, 8. januara, i predali su raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, što je bila kompromisna varijanta za njihovo pojavljivanje u manifestacijama povodom Dana RS

Održavanje referenduma ranije je zabranio Ustavni sud BiH!

Pošto su iz Zakona o praznicima RS izbačene odredbe koje se odnose na 9. januar kao Dan Repubike, entitetski parlament je usvojio novi Zakon o Danu RS prema kojem 9. januar i dalje ostaje Dan Republike, s tim što je ovaj praznik sekularnog karaktera i njegova proslava nije obavezujuća.

Predsednik RS Milorad Dodik danas u 15 sati organizuje svečani prijem za zvanice, a posle toga će u Sportskoj dvorani "Borik" biti održana svečana akademija.

Ostatak programa je revijalnog karaktera.

RS istog dana proslavljala krsnu slavu  Svetog arhiđakona Stefana, a sam 9. januar bio je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH doneli odluku o formiranju Srpske republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republika Srpska.

J. Stanković

#9. januar

#Milorad Dodik

#Nebojša Stefanović

#Patrijarh Irinej

#Republika Srpska

#Tomislav Nikolić

'