AKTUELNO

Tri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji usvojile su zajedničku platformu za pregovore o formiranju makedonske vlade.

Zajedničkom političkom agendom tri makedonske partije predviđena je realizacija nekoliko ciljeva "tokom mandata naredne vlade i/ili svakog drugog mandata u budućnosti".

U saopštenju Demokratske unije za integraciju (DUI), pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himnu i grbu Makedonije, kao i ravnomernu zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji" u periodu 1912. do 1956. godine, navodi Telma.

Dokument je nastao "na temeljima slobodne i demokratske volje" koju su albanski glasači izrazili na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra, "duhu" Ohridskog sporazuma, prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti Makedonije i njenoj odlučnosti da se pridruži NATO i EU, navodi se u saopštenju.

S. M.

#Makedonija

#Političke stranke

#Vlada

'