AKTUELNO

U Banjaluci je konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske. Predsednica Srpske Željka Cvijanović i potpredsednici položili su zakletve, a Nedeljko Čubrilović izabran je za predsednika Parlamenta. Zakletvu je položio i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponosan jer je do sada ispunio sve ciljeve na očuvanju Srpske.

- Ostajem u Srpskoj. Trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku - istakao je Dodik.

Naveo je da će njegov glas u Predsjedništvu biti jak, koliko i glas poslanika u NSRS.

- Posle dva mandata na mestu predsednika Republike Srpske osećam se ponosno, jer sam ispunuio sve ciljeve na očuvanju Srpske. Hvala svima koji su glasali za mene, ali i onima koji nisu, jer su pokazali demokratiju Srpske, koja ima pravo da bira. Podrška koju sam dobio smatram obavezom, a ne nagradom, da predano radim svaki dan u interesu Republike Srpske. Meni će Srpska biti svetinja. Ako nešto drugo to bude, onda smo na pogešnom putu! Reč patriotizam, važna u naredne četiri godine, i ona će me podsećati svaki da u naredne četiri godine - rekao je Dodik.

On je naglasio da je jedini put borba za interese Srpske:

- Ne mislim da moj rad u Sarajevu može biti lišen saradnje sa institucijama Republike Srpke. Niti jedna moja odluka neće biti bez saglasnosti institucija Srpske, i ti je tako, legitimno, i jedino ispravno. Zakletvu i treba da položim ovde, tamo gde sam izabran, u srcu Republike Srpske.

Poručio je da ono što neće biti interes Republike Srpske, neće biti ni Bosne i Hercegovine.

- Nećemo dozvoliti da Srpska bude preglasana ili majorizovana. Neću dopustiti da druga dva člana u bilo kojem smislu zaustave Republike Srpske, i očekujem da sa istim senzibiltetom se odnose prema meni, ali i Republici Srpskoj - zaključio je Dodik.

Foto: Tanjug

Dodikov zakletvi prethodila je zakletva predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i potpredsednika Ramiza Salkića i Јosipa Јerkovića.

- Stabilne institucije znače i stabilnu Republiku Srpsku. Ovim pokazujemo našu sposobnost da na demokratski način provedemo izbore. Republika Srpska je na prvom mestu. U proteklom periodu imala sam nebrojeno puta priliku da se obratim u ovom domu, ali ovaj put se obraćam kao predsjednica Republike Srpske, što je velika i posebna čast, ali i obaveza za mene - poručila je predsednica Srpske.

On je naglasila da su jake institucije najbolja odbrana opstanka Republike Srpske.

Foto: Tanjug

- Konstituisana je Narodna skupština, uskoro će biti i nova Vlada Republike Srpske. Tu je i program ekonomskih reformi, te Budžet za sledeću godinu. U naredne četiri godine nailazićemo na brojne prepreke, ali sve ćemo ih pokušati prevazići u interesu Srpske, ali i svih njenih građana - kazala je Cvijanovićeva.

Kaže da Republika Srpska mora biti dominantna, mnogi su joj radili o glavi, ali izbori su pokazali da je ona i građanima na prvim mjestu.

Prvi put u NSRS profesorka matematike sa hidžabom

Narodna skupština Republike Srpske, koja je danas konstituisana u Banjaluci, prvi put u svojim klupama ima poslanicu sa hidžabom. Reč je o Begiji Smajić iz Srebrenice, jednoj od četiri poslanika sa Liste zajedno za BiH u NSRS. Ona je profesorka matematike i fizike u OS S Potočari i Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a bila je odbornica u Skupštini Opštine Srebrenica, javila je Srpskainfo. Rođena je u selu Grujčići. Majka je dva dečaka, pre Srebrenice živela je u Tuzli i u Kalesiji. "Život u Potočarima za mene lično je dobar. Nastojim da pronađem način kako da poboljšam život, ne samo svoje porodice, nego i svih građana Opštine Srebrenica. Da dam svoj lični doprinos životu svakog čoveka na ovim prostorima. Mislim da samo ako se dobro organizujemo možemo lijepo živjeti", rekla je ranije Begija Smajić za NEON Televiziju, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

- Srpska nikada jača i odlučnija da odbranimo sve tekovine za koje smo se borili. Јaka stabilna, prosperitetna Republika Srpska, sa jasnim političkim stavom i ne plaši se da ga ispolji. To je Republika koja je poštovana spolja, ali i iznutra, gradeći mostove sa svima, čak i onda kada se čini da su razlike nepremostive. Mnogo toga možemo uraditi, ako smo jaki, ako zajedno radimo - izjavila je Cvijanovićeva.

Foto: Tanjug

- Sada je Republika Srpska stabilna - rekla je novoizabrana predsjednica.

Za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske izabran je dosadašnji predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Prvoj sednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

#Ana Brnabić

#Maja Gojković

#Milorad Dodik

'