AKTUELNO

U Srbiji se noćas očekuje sneg, a evo kakva zima se "sprema" za ceo region.

Sudeći prema najavama hidrometeorologa, zemlje regiona će narednih dana zahvatiti veoma hladan talas, koji će u pojedinim delovima spustiti temperaturu ispod minus 20 stepeni Celzijusa.

U Hrvatskoj se očekuje i jak, olujni i orkanski vetar, koji će znatno povećati osećaj hladnoće, ali će doprineti smrzavanju mokrih i vodenih površina, saopšteno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Kvarnerska ostrva, kao i Velebit i severnu Dalmaciju koji stupa na snagu večeras u ponoć.

Očekuje se da će olujna i orkanska bura dostizati brzinu od 45-95 km na sat, s najjačim udarima 110-185 km na sat.

Sve službe za zaštitu i spašavanje su u stanju pripravnosti. Građanima je poslato obaveštenje da se opskrbe sa lekovima, prehrambenim i dečjim proizvodima.

Foto: Tanjug

U slučaju jake zime DUZS upućuje građane da što manje borave na otvorenom ili u negrejanom zatvorenom prostoru, da pre izlaska na otvoreno slojevito obuku dovoljno toplu odeću i obuću i ne zaborave da zaštite glavu i šake.

Takođe, građani bi trebalo da izbegavaju zaleđene vodene površine zbog opasnosti od pucanja leda, i utapanja, a u prostorijama koje nisu grejane da ispuste vodu iz vodovodnih cevi, cisterni ili bojlera, sistema centralnog rejanja, pa čak i u toaletima.

Ledeno i u Bosni!

Ekstremno niske temperature se narednih dana očekuju i u Bosni i Hercegovini, a u subotu će se na planinama živa na termometru spustiti na 24 stepena ispod nule, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Reč je o hladnoj vazdušnoj masi s područa Evroazije, koja će doneti ekstremnu hladnoću na zapadni deo Balkana, što će stvoriti temperature ispod prosečnih vrednosti za januar.

Klimatolog Ibrahim Hadžismajlović je za sarajevski portal Klix.ba rekao da se od petka do kraja sedmice i nekoliko dana naredne sedmice očekuju dosta niske temperature.

Foto: Pixabay.com

Tokom naredne sedmice, od 9. do 15. januara 2017, zadržaće se slično vreme s dosta niskim temperaturama te će dnevne takođe ići prema nuli. Iz FHMZBiH kažu da je reč o ekstremno niskim temperaturama te će u skladu s tim biti izdato narandžasto upozorenje za niske temperature vazduha.

Kada je reč o rekordnim minimalnim temperaturama vazduha, na Bjelašnici je najhladnije bilo 2. januara 1905. godine, kada su izmerena -33 stepena.

U Livnu je 11. novembra 1967. godine izmereno -29,6 stepeni, a u Bugojnu 13. januara 1985. godine -29,4 stepena.

Kada je reč o glavnom gradu BiH, rekord je zabeležen 24. januara 1964. godine kada je izmereno -26,4 stepena Celzijusa.

Foto: Pixabay.com

Lekari upozoravaju: Što manje na otvorenom!

Zbog niskih temperatura i vremenskih neprilika posljednjih dana, više posla imaju i lekari Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo koji imaju veći prijem pacijenata zbog lomova ekstremiteta.

Lekari preporučuju građanima da po tako niskim temperaturama što manje provode vreme na otvorenom ili u negrejanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, deca, trudnice i starije osobe).

Takođe, preporučuje se izbegavanje bespotrebno kretanje, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.

U Crnoj Gori polarne hladnoće!

I u Crnoj Gori se od petka najavljuju polarne hladnoće na celoj teritoriji države.

Jutarnja temperatura u Podgorici će se za vikend spustiti na -11 stepeni, dok će na Žabljaku biti polarnih -28 stepeni.

Foto: Tanjug

Sutra se u Crnoj Gori predviđa umereno do potpuno oblačno, u južnim predelima povremeno kiša, u ostalim predelima susnežica i sneg, a ponegde i u kontinentalnim predelima na jugu kratkotrajno moguća susnežiča i sneg.

U poslepodnevnim satima i tokom noći se očekuje jačanje severnog i severoistočnog vetra, osetan pad temperature, prvenstveno na jugu prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, dok će na severu zemlje biti jakih snežnih mećava.

Vetar tokom dana severni i severoistočni u pojačanju, u noćnim satima pojačan i veoma jak, na udare olujne i orkanske jačine. U Podgorici će se, za dane vikenda, jutarnja temperatura spusttiti na rekordnih -11 stepeni, dok se najviša dnevna očekuje oko -5 stepeni.

J. Stanković

#Republički hidrometeorloški zavod

#Vreme

#Zima

#Zima | Magla | Putevi

'