AKTUELNO

Predsednik Srpskog narodnog veća ističe da treba stvarati politiku sećanja koja neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego povod za približavanje i izražavanje poštovanja.

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je danas u Vukovaru da u Hrvatskoj treba da se počne s komemorativnom politikom koja neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego povod za približavanje i pijetet.

- Naša je najdublja želja da u Vukovaru i celoj ovoj zemlji počnemo da stvaramo komemorativne politike i politike sećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego povod za približavanje i izražavanje poštovanja, pijeteta i osećaja solidarnosti - rekao je Pupovac, prenosi Hina.

On je novinarima, posle posete crkvi Svetog Nikolaja, da se odlučio da dođe u Vukovar nakon sastanka koji je je u petak održao s predstavnicima vodećih srpskih organizacija u Hrvatskoj kako bi na miru mogao da položi vence i na miru izrazi pijetet bez ikakvog osećaja da bi to nekome moglo da smeta ili da bi mogao doći na mesto na kojem neko ne želi da sutra bude.

- Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovi najdubljeg moralnog osećaja poštovanja žrtava mogu položiti vence - rekao je Pupovac.

Upitan kako komentariše izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da ne može biti u Bačkoj Palanci (gđe Srbija organizuje komemoracije u povodu Dana sećanja na stradale i Srbe izbegle iz Hrvatske) i istovremeno da odaje počast žrtvama Vukovara, on je odgovorio da kao što nije bio za "gospodare života i smrti u ratu, tako nije ni za gospodare mrtvih u miru".

- Oni su svi naši i onaj ko se protivi da budu svi naši, taj je loš gospodar i s lošim namerama i pameću - rekao je Pupovac i dodao da mu je jasno da "niti će svi Srbi razumeti današnji njegov dolazak u Vukovar, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje".

Pupovac je danas povodom Dana sećanja na žrtve Vukovara, 18. novembra, posetio Vukovar gde je spustio vence u Dunav i na Memorijalnom groblju, a potom zapalio sveće žrtvama u crkvi Svetog Nikolaja.

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'