AKTUELNO

Strah od letenja se javlja kod velikog broja ljudi.

Opšte je poznata činjenica da su neke avio kompanije sigurnije od drugih i da ulivaju veće poverenje među onima koji imaju strah od letenja.

Iako su mnogi od nas ubeđeni da ne postoji aviokompanija koja nekada nije imala neku nezgodu ili beleži pad aviona, to nije nužno i istina. Nedavno je Britanski Telegraf objavio listu aviokompanija koje posluju bez ijednog pada aviona.

Hawaiian Airlines leti od 1929. godine i od svojih početaka nije imao fatalnih nesreća te je tako postao aviokompanija koja nikada nije zakazala što se tiče bezbednosti putnika.

Easy Jet postoji od 1995. i od tada nije pronađen nijedan problem sa avionom, a nijedan avion nije nikada pao.

Prvi avion kompanije Ryanair je poleteo 1985. godine i za svojih 33 godina postojanja imao je samo jedno prinudno sletanje u Rimu jer su ptice uletele u motor, nos i krila aviona.

British Airways počeo je sa letenjem 1974. godine i od tada je imao samo jednu nesreću u kojoj se njihov avion približio avionu iz Slovenije na nebu iznad Zagreba. Ova kompanija od 1985. nije imala nijednu nesreću, te spada u 20 najsigurnijih aviokompanija.

Qatar Airways leti od 2004. godine te se nijedan njihov let nije srušio, ali su se dva zapalila, jedan 2007. a drugi 10 godina kasnije.

Prema stranici “Plane Crash Info” postoje 42 aviokompanije koje nikada nisu doživele pad aviona, a na prvom mestu je Air Berlin, prati ga Air Europa te zatim AirTrain Airways. Prema listi 20 najsigurnijih aviokompanija na prvom mestu je Air New Zealand, a na drugom Alaska Airlines.

#Avion

#Kompanija

'