AKTUELNO

Ministarstvo za ruralni razvoj i hranu je nakon jednog incidenta odmah reagovalo.

Grčka je zabranila gojaznim turistima da jašu magarce nakon kampanje koja je priložila dokaze o kičmenim povredama i otvorenim ranama na magarcima.

Nakon što se u javnosti pojavila slika magarca koji se penje strmim stepenicama Santorinija noseći gojaznu ženu, sada su nadležni odlučili da reaguju i zaštite ove životinje.

Grčko Ministarstvo za ruralni razvoj i hranu objavilo je nove regulative koje nalažu da magarci ne smeju da nose teret teži od 100 kilograma ili bilo šta teže od 1/5 njihove ukupne težine.

Na ovaj potez su se odlučili nakon porasta gojaznih turista koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje životinja.

- Vlasnici koji izdaju magarce moraju da se pobrinu da im zdravlje bude na visokom nivou. Ni u kom slučaju životinja ne sme da bude zlostavljana. Životinjama mora biti obezbeđena adekvatna hrana i pijaća voda, a štale u kojima spavaju moraju se čistiti barem jednom dnevno - navodi se u novim regulativama.

Santorini je inače poznat po brdovitom terenu, a magarci se ovde tradicionalno koriste kako bi prevozili ljude i teret. To posebno važi za Firu, gde motornim vozilima nije dozvoljen pristup.

- Ovo je veliki korak i naš naporan rad se isplatio. Situacija na Santoriniju je ovakva decenijama i ne može se rešiti za jedan dan. Dobili smo ovu bitku jer smo skrenuli pažnju međunarodnih medija na situaciju u Grčkoj, a niko od nas nije verovao da je vlada zaista reagovala. Samo jedan dan nakon što su regulative i zvanično stupile na snagu, čula sam da su turistu do vrha Fire nosila čak tri različita magarca, kako se ovaj prvi ne bi previše umorio -  kaže četrdesetpetogodišnja Elizabet Hatzi, volonterka Društva za prava životinja.

#Grčka

#Turisti

'