AKTUELNO

Jedan španski grad već godinama funkcioniše bez automobila, a stanovnici kažu da žive u raju, prenose mediji.

Reč je o gradu Pontevedra u kom nema saobraćaja, a kako Migel Ankso Fernandez Lores, gradonačelnik tog grada opisuje umesto zvuka automobila i automobilskih sirena čuje se cvrkut ptica i žamor ljudi.

Migel Ankso Fernandez Lores, gradonačelnik je toga grada od 1999. godine, a njegova filozofija je jednostavna:

- Želeo sam grad bez gustog saobraćaja. I smatram da osoba koja poseduje automobil nema pravo da s njim zauzima javni prostor. Naime, događalo se da penzioneri ili deca ne mogu da hodaju gradom od parkiranih automobila - opisuje gradonačelnik kako je pre izgledao život u Pontevedri.

Pre nego što je on postao gradonačelnik kroz grad je prolazilo 14.000 automobila i to svakog dana. Prema njegovim rečima, u gradu je bilo više automobila nego ljudi. Zbog svog sistema i razmišljanja čak je četiri puta izabran za gradonačelnika.

Osim što su gradske ulice sigurnije i život je lepši bez saobraćajne gužve još jedna važna činjenica jeste da se zagađenje vazduha od 2013. godine drastično smanjilo, za čak 61 odsto i takođe nije bilo smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama od 1999. godine.

Oko 12.000 ljudi se preselilo u centar od kad je uvedena zabrana te godine. S druge strane, saobraćaj na periferiji grada je povećan.

#Španija

'