AKTUELNO

Bangkok, London i Pariz prošle godine bile su tri najposećenije turističke destinacije u svetu, pokazuje godišnje istraživanje MasterCarda.

Bangkok, London i Pariz prošle godine bile su tri najposećenije turističke destinacije u svetu, pokazuje godišnje istraživanje MasterCarda.

U Bangkoku je, prema podacima iz istražživanja, odselo 20,05 miliona posetilaca, a tek nešto manje, 19,83 miliona, prenoćilo ih je u Londonu, dok ih je u Parizu odselo 17,44 miliona.

Slede Dubai, sa 15,79 miliona turista koji su odseli u tom gradu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Singapur, sa 13,91 miliona turista.

Donji deo top 10 liste najposećenijih destinacija sveta u prošloj godini predvodi Njujork koji je posetilo 13,13 miliona turista koji su u njemu prenoćili, a zatim slede Kuala Lumpur, Tokio, Istanbul i Seul.

I projekcije MasterCarda za ovu godinu pokazuju da svih 10 najposećenijih gradova mogu računati na daljnji rast broja poseta i noćenja turista.

Pritom bi, pokazuje istraživanje, najbolje trebalo da prođe Istanbul, kojem prognoziraju rast od čak 19,7 odsto turista koji će u tom gradu odsesti. S druge strane, najmanji rast prognozira se za Tokio gde se rast broja turista koji će odsesti u japanskoj prestonici u ovoj godini procenjuje na 1,6 odsto.

Kada je reč o ukupnoj i prosečnoj potrošnji posetilaca, poredak najturističkijih svetskih metropola, međutim, prilično je drugačiji. Na toj listi, naime, prvo mesto uverljivo drži Dubai gde je prosečna potrošnja turista u tom gradu lani dostizala čak 537 američkih dolara po danu, dok je ukupna potrošnja turista iznosila ogromnih 29,7 milijardi dolara.

Na drugo mesto gradova po potrošnji turista prošle godine je izbila Meka. Središte islama je zabeležžilo ukupnu potrošnju turista od 18,45 milijardi dolara, dok je prosečna potrošnja turista po danu dostizala 135 dolara.

Po finansijskim rezultatima turizma vrlo je visoko rangiran i London. Potrošnja turista u britanskoj prestonici u prošloj godini se procenjuje na 17,45 milijardi dolara, dok je prosečan turista u Londonu dnevno trošio 153 dolara, prenosi Jutarnji list.

- U svetu kojeg karakteriše porast nacionalizma, međunarodna putovanja imaju sve veći značaj - razbijaju barijere, šire horizonte i imaju pozitivan uticaj na rast ekonomije.

Vodeći gradovi svoju poziciju mogu zahvaliti idealnoj kombinaciji biznisa i razonode te snažnih lokalnih kultura", zaključuje se u analizi MasterCard Global Destination Cities Index, u kojoj se obrađuju 162 najposećenija svetska grada.

#Destinacija

#Putovanja

#Svet

'